درمان های ارتودنسی در سنین بالا با عبارت ارتودنسی بزرگسالان عنوان می شوند. علیرغم مشکلات بیشتر درمان در بزرگسالی نسبت به کودکی و نوجوانی، محدودیت سنی برای درمان وجود ندارد. با رشد و پیشرفت علم و هنر ارتودنسی، امروزه همه افراد با هر سنی می توانند از آن استفاده کنند. اما نباید ضرورت توجه به این نکته را که ارتودنسی کودکان از چه سنی شروع شود، فراموش کرد. حتی از منظر زیبایی تکنیک های جدید طوری طراحی شده اند که دستگاه ارتودنسی کمتر در دهان مشخص باشد.
فهرست مطالب:
نگاه کلی
ارتودنسی رشته ای تخصصی در دندانپزشکی است که بر راستای دندان ها و فک تمرکز می کند تا لبخند و سلامت دندان های فرد را افزایش دهد. متخصصان ارتودنسی ناهنجاری های دندانی را تشخیص داده، درمان و از شدت آن جلوگیری می کنند. فرآیند درمان با استفاده از بریس ها که ارتودنسی ثابت هستند یا دستگاه های ارتودنسی متحرک انجام می شود. در بیشتر موارد ارتودنسی متحرک پس از اتمام مرحله درمان ارتودنسی ثابت استفاده می شود. این دستگاه ها برای صاف کردن دندان ها، اصلاح بایت غیر طبیعی، بستن فاصله بین دندان ها که ناخوشایند به نظر میرسند و تنظیم راستای دندان ها و لب به کار می روند. دندان های کجی که با یکدیگر تناسب ندارند، سخت تر تمیز می شوند و به دلیل پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال در خطر از بین رفتن زودرس هستند.
مزایا
مزایای ارتودنسی در بزرگسالان دهانی سالم تر، ظاهری خوشایند تر و دندان هاییست که به احتمال زیاد یک عمر باقی می مانند.
مراقبت از ارتودنسی دندان بزرگسالان
بهداشت دهان و دندان خوب به خصوص زمانی که از بریس یا دیگر دستگاه های ارتودنسی استفاده می کنید، بسیار مهم است. مسواک زدن روزمره با خمیر دندان دارای فلوراید به مدت دو دقیقه، کشیدن نخ دندان به صورت روزانه و مراجعه منظم به مطب دندانپزشک، همگی از فعالیت های مهمی هستند که دندان ها و لثه ها را سالم و تمیز نگه می دارند.
بیمارانی که از ارتودنسی استفاده می کنند، باید رژیمی متعادل با محدودیت میان وعده های شیرین و شکری رعایت کنند. متخصص ارتودنسی شما ممکن است پیشنهاد پرهیز از برخی غذاها را بدهد که به بریس ها صدمه زده یا به طور تصادفی سیم ها را خم کنند. از جمله این غذاها می توان به دانه ها، پاپ کورن، آبنبات های سفت، غذاهای یخ و چسبناک مانند آدامس، کارامل یا دیگر آبنبات های جویدنی اشاره کرد.
انواع و مراحل ارتودنسی بزرگسالان
گزینه های مختلفی در میان هر دو ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک برای بزرگسالان وجود دارد که به جا به جا شدن دندان ها کمک می کند، از ماهیچه ها نگه داری می کند و بر رشد آرواره ها تاثیر می گذارد. طرز کار آنها با قرار دادن فشار به میزان کم بر دندان هاست که موجب جا به جا شدن آنها در استخوان آرواره می شود.
بریس های ستنی
معمول ترین گزینه درمان در ارتودنسی ثابت، بریس هایی هستند که شامل براکت ها، بندهای کشی و سیم های قوسی هستند. براکت ها به جلوی دندان ها چسبانده شده و به عنوان تکیه گاهی برای بریس استفاده می شود. سیم های قوسی در میان براکت ها نصب شده و بند های کشی آنها را روی براکت محکم می کنند. سفت کردن سیم های قوسی بر روی دندان ها فشار وارد می کند و به تدریج آنها را به سمت جایگاه مناسب می رساند. متخصص ارتودنسی هر چهار تا شش هفته بریس ها را تنظیم می کند تا به نتیجه دلخواه برسد. استفاده از ارتودنسی ثابت به مدت یک تا سه سال بسته به شرایط بیمار، نتیجه مطلوبی را به دنبال دارد.
دستگاه های ارتودنسی ثابت امروزه کوچکتر و سبک تر بوده و فلز کمتری را در دهان نشان می دهند. ارتودنسی ثابت رنگ های شاد و درخشانی برای کودکان و سبک های شفافی دارد که توسط بزرگسالان ترجیح داده می شود.
زمانی که ارتودنسی ثابت برداشته می شود، نگهدارنده ای حداقل به مدت یک سال بر روی فک بالا و پایین استفاده می شود که دندان ها را در جایگاه تازه شان نگه دارد. محل قرارگیری نگهدارنده دقیقا همان محلی است که دستگاه ارتودنسی ثابت نصب شده بود.
با وجود آنکه انتظار اندکی ناراحتی در طول درمان ارتودنسی می رود، بریس های امروزه خیلی راحت تر از قبل هستند. تکنیک های ارتودنسی جدید و مواد استفاده شده در ساخت آنها طوری پیشرفت کرده اند که دندان ها را در مدت زمان کمتری به جایگاه مناسب می رسانند.
روش دیمون در ارتودنسي بزرگسالان
دستگاه ارتودنسی دیمون، دستگاهی سلف لیگیت یا خود بسته است. این عبارت به این معنی است که به جای استفاده از بندهای کشی که به سیم های قوسی متصل به براکت ها وصل می شوند، براکت ها از مکانیزم لغزشی استفاده می کنند. این شیوه نیاز به بندهای کشی را از بین می برد که می توانند باعث ایجاد اصطکاک و کم شدن سرعت درمان شوند. دستگاه ارتودنسی دیمون می تواند راحت تر دندان ها را به جایگاه مناسب برساند و به همین دلیل زمان درمان کاهش می یابد. دستگاه دیمون از نظر زیبایی خوشایند تر است زیرا براکت ها کمتر از ارتودنسی سنتی در دهان قابل مشاهده اند. تنها مشکل بریس های دیمون این است که معمولا گرانتر از بریس های سنتی هستند. با متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید تا بدانید که آیا ارتودنسی دیمون گزینه مناسبی برای درمان شماست یا خیر.
اینویزالاین یا نامرئی
ارتودنسی نامرئی یا اینویزالاین، نوعی از پلاک ارتودنسی متحرک بزرگسالان هستند این دستگاه ها الاینرهای پلاستیکی شفافی هستند که به صورت سفارشی ساخته می شوند و برای جا به جا کردن دندان ها به جایگاه مناسب طراحی شده اند. دو بار در ماه بیمار از الاینر های جدید استفاده می کند و این فرآیند تا زمانی که دندان ها در جایگاه مناسب قرار بگیرند، ادامه می یابد. اینویزالاین به این منظور طراحی شده است که همان مزایای ارتودنسی سنتی را داشته باشد ولی دستگاه های الاینر نامرئی قابل تشخیص نیستند که باعث می شود از نظر زیبایی شناختی مناسب تر باشند. دستگاه ارتودنسی نامرئی برای غذا خوردن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بیرون آورده می شود.
روش لینگوال
دستگاه ارتودنسی لینگوال در بخش پشتی دندان ها (در کنار زبان و کام) نصب می شوند و انتخابی عالی برای افرادی هستند که ظاهرشان برایشان اهمیت بسیاری دارد. در ارتودنسی لینگوال مشابه ارتودنسی های سنتی دندان ها با استفاده از ایجاد فشار مداوم که به جابه جایی آهسته آنها به جایگاه مناسب کمک می کند، تراز می شوند. دستگاه لینگوال در ارتودنسی برای بزرگسالان شامل فرآیند های است که دستگاه را شخصی سازی می کنند و به همین دلیل گرانتر از ارتودنسی های سنتی است.
با وجود آنکه درمان شخصی سازی می شود، می توان گفت که بیشتر افراد بسته به نیازهای شخصی و جایگاه دندانها و مشکلات بایتشان به مدت یک تا سه سال از این دستگاه استفاده می کنند.
این مقاله متعلق به دکتر سیامک همت پور متخصص ارتودنسی بزرگسالان و کودکان می باشد.