ارتودنسی کودکان

//ارتودنسی کودکان
ارتودنسی کودکان 2018-09-12T12:02:15+00:00

ارتودنسی کودکان یا ارتودنسی اطفال بخشی از ارتودنسی است که در آن به درمان کودکان پرداخته می شود. بسیاری از متخصصین معتقدند که درمان در کودکی از درمان های سخت تر و دردناک تر در دوران بزرگسالی جلوگیری می کند. در ادامه نگاهی به این مقوله خواهیم داشت و مشخص خواهیم کرد که ارتودنسی کودکان از چه سنی مناسب است.

 

نگاه کلی به ارتودنسی کودکان

ارتودنسی کودکان یا درمان ارتودنسی در کودکان و نوجوانان با نام ارتودنسی interceptive شناخته می شود. بسیاری بهترین سن برای ارتودنسی کودکان را از هفت سالگی می دانند. در این سن، دندان ها همچنان در حال تکامل و فک در حال رشد است. این به آن معنی است که برخی از ناهنجاری های خاص مانند نامرتبی دندان ها راحت تر قابل اصلاح هستند. مراجعه به متخصص ارتودنسی کودکان از درمان های بسیاری در بزرگسالی جلوگیری می کند.

خیلی مهم است که به یاد داشته باشیم که درمان زودهنگام برای همه مشکلات ارتودنسی قابل انجام نیست، با وجود این، ممکن است که در برخی موارد به بیمار کمک زیادی کند. دو موقعیتی که سن ارتودنسی کودکان بسیار در آنها موثر است، کراس بایت و پیش آمدگی دندان های جلو هستند. کراس بایت باعث می شود که فک نامتقارن رشد کند. دندان های جلویی که بیرون زده اند، می توانند به سادگی در تصادفاتی مانند افتادن آسیب دیده یا ترک بخورند.

 

مزایای درمان ارتودنسی در کودکان

مداخله زودهنگام برای درمان ارتودنسی دارای این مزیت است که آرواره کودک هنوز در حال رشد است. درمان زود هنگام همچنین در هنگامی که قوس دندانی و فک ها در جایگاه صحیح قرار ندارند، مفید است. دستگاه های فانکشنال ممکن است بتوانند این مشکلات را اصلاح کرده و یا بهبود ببخشند. معمولا در آینده نیاز به درمان بیشتری برای اینگونه بیماران است، اما با انجام زودهنگام برخی از معالجات، درمان های آینده کوتاهتر و ساده تر خواهد بود. همچنین در مواردی که مشکل چندان فکی و استخوانی وجود ندارد با استفاده از ارتودنسی متحرک برای کودکان میتوان به سادگی به نتیجه مطلوب رسید. این در حالیست که ارتودنسی متحرک بزرگسالان به سختی قابل انجام است.

ارتودنسي کودکان در چند دهه گذشته پیشرفت بسیاری کرده است. تکنولوژی باعث شده است که بریس های جدید راحت تر و جذاب تر از آنی باشد که نسل پدر و مادر های امروز استفاده می کرده اند. دستگاه های ارتودنسی جدید مقرون به صرفه تر نیز هستند و این به آن معنی است که کودکان بیشتری می توانند از آنها استفاده کنند. علاوه بر این افزایش مهارت و تعداد دکتر متخصص ارتودنسی اطفال نیز به گسترش درمان کمک بسیاری کرده است.

 

ارتودنسی در کودکان

نگهداری از دستگاه ها

بهداشت دهان و دندان خوب برای کودکان دارای ارتودنسی و دستگاه های دندانی ضروری است. کودکان دارای ارتودنسی باید سه تا چهار بار در روز دهان خود را با آب بشویند تا مواد غذایی چسبیده به دستگاه ها جدا شود و پس از آن به آرامی دندان ها را مسواک کنند. کودک هر شب قبل از خواب باید نخ دندان کشیده و از دهانشویه ای حاوی فلوراید استفاده کند تا به سلامت و استحکام دندان ها کمک شود.

روزی یک بار، باید به کودکتان کمک کنید تا از نخ دندان استفاده کند. نخ دندان باعث می شود که باقیمانده غذا و باکتری از رو و زیر  خط لثه تمیز شود. در صورت باقی ماندن این مواد در سطح لثه می توانند به رسوبات مخرب دندان تبدیل شوند. همچنین نخ دندان می تواند امکان تمیز کردن گوشه ها و شکاف هایی را بدهد که دسترسی به آنها توسط مسواک سخت است. نخ دندان کشیدن با وجود ارتودنسی مشکل است اما راهکارهایی وجود دارد که شما می توانید از سلامت لثه های کودکان مطمئن شوید. با متخصص ارتودنسي کودکان یا دندانپزشک کودک صحبت کرده و پیشنهادات آنها را برای رعایت بهداشت دهان و دندان در نظر بگیرید.

هر شش ماه یک بار، کودک را برای تمیز کردن و چک آپ دندان ها نزد دندانپزشک ببرید. دندانپزشک می تواند مناطقی را که نیاز به توجه بیشتری دارند مشخص کرده و به شما کمک کند که از سلامت دندان ها و بهداشت دستگاه ارتودنسی کودکتان مطمئن شوید. معمولا دندانپزشک و یا بهداشتکار دهان و دندان می تواند ابزار یا راهکار های مفیدی را برای تمیز نگه داشتن دندان های کودک دارای ارتودنسی پیشنهاد کند.

مراحل انجام ارتودنسی کودکان

سوالات بسیاری در مورد مراحل ارتودنسی کودکان وجود دارد. با وجود آنکه برنامه ریزی برای درمان هر بیمار متفاوت است، بیشتر بیماران بسته به وضعیت دندان و اصلاحات مورد نیاز آن، یک تا سه سال از ارتودنسی استفاده می کنند. این مرحله با دوره ای استفاده از دستگاه نگه دارنده (retainer) دنبال می شود که دندان ها را در جایگاه جدیدشان نگه می دارد. با وجود آنکه بیمار در طول درمان با اندکی ناراحتی مواجه می شود، دستگاه های ارتودنسی امروزی از همیشه راحت تر هستند و دکتر ارتودنسی اطفال تمهیدات لازم را برای آسانتر بودن درمان اتخاذ می کند.

دستگاه وسیع کننده کام

وسیع کننده کام (palatal expander) ممکن است برای گسترش قوس دندانی فک بالای کودک استفاده شود تا فضای بیشتری را برای رشد دندان ها فراهم کند و از ایجاد تراکم زیاد (crowding) در دندان ها جلوگیری کند. این مرحله شامل نصب دستگاه می شود که از دو قطعه پلاستیک متصل به دو طرف دندان های آسیای بالا و یک پیچ وسیع کننده تشکیل می شود. زمانی که پیچ وسیع کننده چرخانده می شود، دستگاه دو طرف فک را از یکدیگر دور می کند، بنابراین فک به تدریج عریض تر شده و فضا برای رشد دندان های دائمی کودک باز می شود. زمانی که قوس دندانی به اندازه مناسب رسید، احتمال بسیاری وجود درد که دندان های دائمی در جایگاه بهتری بیرون بیایند.

مراحل انجام ارتودنسی کودکان

نقش فضا نگهدار ها در ارتودنسی کودکان

فضا نگهدار ها نمونه دیگری از تکنیک های مداخله درمانی زودهنگام است. زمانی که کودک دندان شیری را در اثر پوسیدگی یا تصادف از دست می دهد، دندان های دیگر جا به جا می شوند تا جای خالی آن را پر کنند. متخصص ارتودنسی کودکان می تواند به عنوان اقدامی پیشگیرانه، فضا نگهدارنده ای را تا در آمدن دندان دائمی در جای خالی قرار دهد. فضا نگهدارنده ها می توانند بند تا تاجی موقت باشند، که به فضای خالی متصل می شوند. زمانی که دندان دائمی شروع به رویش می کند، متخصص ارتودنسی اطفال فضا نگهدار را بر می دارد. این مرحله ممکن است نیاز به ارتودنسی در آینده را از میان ببرد.

با همه نکات گفته شده می توان نتیجه گرفت که با پایین آمدن سن ارتودنسی در کودکان جامعه به سوی بهداشت دهان و دندان بالا پیش می رود.